Jdi na obsah Jdi na menu

PPS Agro Strachotín - Zimní degustace v Labyrintu

Veltlínské zelené 2008

Suché (zbytkový cukr 3g/l), 12,5% alkoholu, kyseliny 4,7 g/l

Jakostka, která mě z bílých degustovaných vín velice zaujala. Příjemná světle žlutá barva lahodila oku, vůně mi připomněla čerstvě nakrájená sladká jablka se špetkou skořice, tak jak je babička připravovala na štrůdl. V chuti se projevila lokalita mikulovské oblasti. Minerální tóny hrály prim, ke konci, kdy byly doplněny chutí mandlí, se mi zdály až příliš výrazné. Jinak celkový dojem byl pozitivní, víno se umoudřilo, bylo příjemně nazrálé.

 

Sauvignon 2009, výběr z hroznů

Suché (zbytkový cukr 3g/l), 14,5% alkoholu, kyseliny 5,4 g/l

Tomuto vínu uškodil alkohol. Buket byl lehce angreštový, poté, co se nadýchalo, objevily se tóny černého rybízu. Alkohol byl cítit i v chuti, kde byl ještě podpořen minarály. Vzadu se objevily kouřové tóny spojené s ovocem.  Víno mě však jako takové nezaujalo.

 

Pálava 2008, výběr z hroznů

Suché (zbytkový cukr 2g/l), 14,5% alkoholu, kyseliny 4,8 g/l

Má to být vlajková loď vinařství. Medově-zlatá barva by tomu odpovídala svou kvalitou. Opět se ve vůni projevil vyšší obsah alkoholu, ale byl umně doplněn vůni koření a pomerančů. Chuť však nebyla podle mého gusta. Lehký med na začátku vystřídala chlebovina a kouřové tóny, které vzadu přešly do mandlí. Zajímavé víno, já sám dávám přednost jiným typům Pálavy.

 

Ledová královna (cuvée Veltlínské zelené a Pálava) 2008

Sladké (zbytkový cukr 50 g/l), 11,5% alkoholu, kyseliny 6 g/l

Ač nejsem příznivcem sladkých vín, toto víno hodnotím velice kladně. Plná zlatavá barva, byla tak jak se na plné sladké víno patří. Medová vůně byla doplněna ovocnými tóny. Hlavní však pro mě byla chuť. Očekávaná chuť medu byla doplněna díky kyselince tóny ovoce, rozkvětlé louky s lehounkým kořenitým závěrem. Víno nebylo chuťově příliš sladké díky kombinaci dvou svěžích odrůd.

 

Rulandské modré 2006, výběr z hroznů

Suché (zbytkový cukr 2,1 g/l), 13,5% alkoholu, kyseliny 4,9 g/l

Velice zajímavé víno odrůdy, které příliš neholduji. Cihlově tmavá barva byla zajímavá. Jako každé červené víno potřebovalo i Rulandské modré nadýchat. Vůně sedla a sudu pak byla vystřídána vyzrálým ovocem. Zajímavá byla chuť. Toto příjemné plné víno s lehkými povidly rozehrálo svou symfonii. Změnilo se v hustou kakaovou směs, která se pila jedna báseň.

 

Svatovavřinecké 2006, pozdní sběr

Suché (zbytkový cukr 2,1 g/l), 12% alkoholu, kyseliny 5,2 g/l

Barva byla intenzivní, jak se na kvalitní vyzrálé červené víno patří. Ve vůni i chuti byly ovocité až povidlové tóny navíc ještě dolněné tříslovinou. Je vidět, že víno je nazrálé, bylo příjemně plné.

 

Neronet 2009, pozdní sběr

Suché (zbytkový cukr 2,8 g/l), 12,5% alkoholu, kyseliny 4,8 g/l

Osobně jsem byl touto moravskou odrůdou velmi mile překvapen. Temná černo-fialová barva vína odpovídala jeho genetickému původu z rodu "barvířek". Ve vůni bylo cítít ovoce, divoká višeň. Višeň se taky projevila v plné chuti. Kabernetové tóny, dědictví jedné z odrůd z nichž byl Neronet vyšlechtěn, byly příjemně smetanové. Velice dobré, plné červené víno, které ještě poroste.