Jdi na obsah Jdi na menu

Salon vín České republiky zná své vítěze pro rok 2011

salon_vin_logo.jpgŠampionem Národní soutěže vín se stalo Veltlínské zelené, výběr z hroznů 2009 ze Zámeckého vinařství Bzenec, s.r.o., které se také stalo šampionem v kategorii suchých a polosuchých bílých vín.

Mezi suchými a polosuchými víny se na druhém místě umístnil Sauvignon, pozdní sběr 2009  z vinařství Vinselekt Michlovský, za ním pak na třetím místě Müller Thurgau, pozdní sběr 2009 od Moravína Valtice.

Kategorii polosladkých bílých vín kraloval Sauvignon, výběr z hroznů 2009 z Vinařství Josef Dufek, následován Hibernalem, pozdní sběr 2009 od Horákovy firmy a Chardonnay, výběr     z hroznů 2009 ze Střední odborné školy vinařské a středního odborného učiliště zahradnického Valtice.

Titul šampiona sladkých bílých vín putuje do Znovína Znojmo za jejich Rýnský ryzlink, ledové víno 2009. Mezi sommeliéry si pozornost vysloužilo i Chardonnay, slámové víno 2007              z vinařství Vinum Moravicum nebo Sylvánské zelené ledové víno 2009 z Rodinného vinařství Košut.

I červená vína mají své šampiony. Patria Kobylí zvítězila svým Rulandským modrým, výběr      z hroznů 2009. To že se u nás mohou prosadit i pro Moravu netradiční odrůdy dokládá Merlot, pozdní sběr 2009 z Vinia, které dosáhlo na druhou příčku. Pomyslný bronz získal Alibernet, pozdní sběr 2009 z Vinařství u Kapličky s.r.o..

Za nejlepší kolekci byla oceněna vína z Vinařství Josef Dufek.

Některá oceněná vína se mi podařilo ochutnat v rámci degustací na nominačních výstavách vín. Recenze některých z nich přidám po zveřejnění kompletní stovky nejlepších českých a moravských vín.

Více informací získáte na stránkách Salon vín České republiky