Jdi na obsah Jdi na menu

Znovín Znojmo - Vánoční koštování Sauvignonů

Sauvignon 2006 Výběr z hroznů, řada Genus Regis 

Polosuché (zbytkový cukr 11,2 g/l), 13,5% alkoholu, kyseliny 5,7 g/l

Vinařská obec Vrbovec, viniční trať Vinná hora

Víno je příjemně naležené. Vůně černého ovoce je stále přítomna, kyseliny jsou znát, ale ne v takové míře jako v mladých vínech. Lehce kopřivová chuť je stále přítomna, své místu tu nachází i chuť zralého angreštu. Víno je vhodné i pro delší pití.

 

Sauvignon 2008 Pozdní sběr, Terroir Levure

Suché (zbytkový cukr 3,9 g/l), 12,5% alkoholu, kyseliny 6,0 g/l

Vinařská obec Stošíkovice na Louce, viniční trať U tří dubů

Znovín Znojmo ve snaze zvýšit projev viničních tratí z odebraných vzorků zeminy, kůry, listů a hroznů izoloval původní kvasinky a ty pak byly přidávány v rámci kvašení vín. Tento Sauvignon nemá tak výrazné aroma po černém ovoci, která u Znovínských vín tak obdivuji. Bouquet je decentní ovocitý, po broskvích a angreštu. Chuť je harmonická, převládají ovocné tóny, někdo říká až tropického ovoce.

 

Sauvignon 2008 Pozdní sběr, Lacerta viridis

Suché (zbytkový cukr 3,0 g/l), 13,5% alkoholu, kyseliny 6,6 g/l

Vinařská obec Nový Šaldorf - Sedlešovice, viniční trať Kraví hora

Vinohrady na Kraví hoře nejsou chemicky ošetřovány, proto tu žije i ješterka zelená (Lacerta viridis). A toto zvířátko dalo značku Znovínským "biovínům", u nichž se používalo pouze k přírodě šetrných přípravků. Sauvignon v této sérii je klasický a la Znovín. Nádherně výrazný bouquet po černém ovoci, především černém rybízu je v příjemném souladu s kyselinkami. Je to víno v chuti svěží, příjemné s ovocitými tóny.