Jdi na obsah Jdi na menu

Velkopavlovicko

8. 12. 2010

Pohled na Velké Pavlovice

Krajina s členitým reliéfem, která severně od  Velkých Bílovic stoupá do kopců Hustopečské pahorkatiny a poté po zvolná klesá k Brnu, patří k nejslunnějším a nejteplejším místům České republiky.

Málokoho překvapí, že díky ideální poloze a příznivým klimatickým i půdním podmínkám se tu réva vinná úspěšně pěstovala už v dobách Velké Moravy. Velkopavlovicko proslavila mimorádná červená vína, zejména Modrý Portugal a Frankovka, která se rodí na zdejších sprašovo-jílovitých půdách s dostatkem hořčíku. Ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích se zrodila jedna z našich červených odrůd - André.

V severní části, na písčitých půdách kolem Hrušovan a Žabčic se daří bílým odrůdám - Veltlínskému zelenému, Rulandkému šedému, Tramínu červenému a Muškátu moravskému.

Druhá největší podoblast co dopočtu pěstitelů, je dle rozlohy vinic 5 142 ha vinic (27.5% plochy vinařských oblastí) největší. Nachází se tu  75 vinřských obcí. A ty mají významný turistický potenciál - připomeňme největší vinařskou obec Velké Bílovice, Hustopeče, Židlochovice nebo Čejkovice s gotickou tvrzí a templářskými sklepy. Do oblasti náleží také Brno a Slavkov, kde se roku 1805 odehrála slavná napoleonská bitva. Nesmíme zapomenout také na Velké Pavlovice. Víte, že právě tady vyšlo 24. ledna 1907 první číslo Vinařského obzoru - dosud existujícího odborného měsíčníku pro vinohradnictví, sklepní hospodářství, obchod vínem a vinařskou gatronomii?