Jdi na obsah Jdi na menu

Výjezdní zasedání ve Znojmě

Mapa ŠatovaPo úmorné páteční prezentaci našich úspěchů za poslední kvartál a ještě náročnější noci na diskotéce hotelu Bermuda (kde jsme o 1-2 patra nad tanečním sálem spali), po uklidňující procházkou Znojmem jsme se vydali na malou procházkou Šatovem.

Od nádraží, kam jsme přijeli rakouským vláčkem ze Znojma, jsme se vydali podél trati na asi 2 km procházku do Pekla. Viniční trať je ve tvaru sedla, kde jsou hrozny vystaveny žáru doslova jako v pekle. Její název může být odvozen i od nedalekého Šibeničního vrchu, kde od roku 1497 stávala šibenice, která podle kroniky patřila pouze šatovským a jejích dětem – „Das Galten gehört uns unzerem Kindern.“

Po dalším 1.5 km jsme dorazili až k Pěchotnímu srubu MJ - S3 Zahrada, který byl postaven roku 1938 jako součást opevnění proti nacistickému Německo, které obsadilo i Rakousko. K vojenským účelům sloužil i v období socialismu. Teprve v 21.století byl srub zpřístupněn veřejnosti. Viděli jsme v něm dochované zbraně, především z 50. let 20.století. A někteří z nás je zkoumali dost důkladně.

Začalo drobně pršet, tak jsme rychle scházeli do vesnice. Člověk se usadil na Šatovsku již v době ledové, avšak první zmínka o vesnici, nesoucí snad jméno po kněžně Svatavě, pochází z roku 1190. Nejstarší památkou obce je kostel sv. Martina z 15.století, barokně upravený roku 1656, ke kterému přiléhá kaple Božího těla, jejíž základy jsou už ze století třináctého. Kolem pak stojí domy v klasicistním a historizujícím slohu.

My však zamířili do Malovaného sklepa. Dříve to bylo místokde se těžil pískovec, pak vinárna s naivními malbami místního jednorukého umělce Maxmiliána Apetauera z let 1938-68. Najdeme tu vyobrazen Vranov, Prahu, Vídeň, skřítky i národní buditele.

Sklepní ulicí s mnoha tradičními usedlostmi , vinnými  sklepy s lisovnami a stodolami jsme dorazili do Moravskému sklípku Znovínu, u něhož se nachází naučná vinice starých odrůd.Najdete tu odrůdy, které dnes lidem nic neříkají. Moravský muškát byl vyšlechtěn zkřížením známého Muškátu Ottonel se starou odrůdou Prachttreube, ve středomoří je zas známý Muškát žlutý, u nás však nikoli. Veltlínské není pouze zelené a červené rané, ale také červenobílé nebo modré, kterému se říká Modrý Janek. Pro zmatení nepřítele i toto víno, jako všechny ostatní veltlíny, je bílé. Pokud chcete nějakou takovou starodávnou odrůdu ochutnat, pak tu prodávají Kamenorůžák, který připomíná rulandské bílé. Cuvée z těchto starých odrůd jsme také ochutnali.

Bylo totiž součástí degustace, kde jsme ochutnali vína z roku 2009 a další rarity jako rulandské modré, u něhož bylo zastaveno kvašení, rosé z cabernet-sauvignonu či sauvignon z šetrně obhospodařovaných vinic.

Fotky najdete na fotoalbu Znojemské zasedání v Šatově 2010

 

 

Náhledy fotografií ze složky Znojemské zasedání v Šatově 2010